DİJİMED Başkanı Ersin İbil, Dijital Medya Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşmaya hazır hale gelmesini değerlendirdi.
İnternet haber sitelerini ve sosyal medyayı kapsayan Dijital Medya Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Dijital Medya ve Habercilik Derneği (DİJİMED) Başkanı Ersin İbil, söz konusu kanunla ilgili açıklamalarda bulundu.
DÖRT GÖZLE BEKLENİYORDU
Basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün kullanımı ile basın kartına ilişkin usul ve esasların bu kanunla belirleneceğini belirten DİJİMED Başkanı Ersin İbil, “Hiçbir resmiyette var olmayan internet haber siteleri ve çalışanlarının dört gözle beklediği kanun nihayet TBMM’de kabul edildi. Bu Kanun ile birlikte mesleki ayrımcılığın ortadan kaldırılacağına inanıyoruz. Basılı Gazete çalışanlarına sağlanan imkanlar ve tanınırlık ve de basın kartı imtiyazı artık internet haberciliği çalışanlarına da sağlanacak. Ayrıca Basın İlan Kurumu’nun ilan desteğine internet haber siteleri de belirli şartları sağladıkları takdirde dahil olacak” dedi.
KONU SADECE RESMİ İLAN REKLAM DEĞİL
Çıkacak kanunun taslak halinde olduğu dönemlerde en çok konuşulanın Basın İlan Kurumu’ndan sağlanan reklam ve ilan girdileri olduğunu ifade eden DİJİMED Başkanı Ersin İbil, “Kanun taslağının hazırlama aşamalarında İnternet medyasının da Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alacak olması sürekli öncelendi. Özellikle gazete sahipleri kendi paylarından ayrılarak internet mecralarında ilan verileceği ve bundan dolayı da kendilerinin paylarının düşeceği endişesi ile sürekli yasaya karşı durdular. Ancak burada yapılan çalışma sadece basın ilan kurumu ilanları ve de internet medyasına aktarılacak reklam bütçesi değil. Konuya buradan bakmamak gerekir. Şöyle ki basılı mecraların haber hızı, takip edilebilirlikleri çağın oldukça gerisinde kalmışken, enformasyonun yayılma hızında en fazla dezenformasyonun yapılabildiği internet haberciliği ve sosyal medya alanları kontrol altına alınmalı, burada çalışanlar da ‘gazeteci’ hüviyeti ile doğruları, doğrulanmış ve Devlet nezdinde tanınmış mecralardan kamuoyuna sunacakları ortam oluşturulmalıydı. Yasa çerçevesinde bu kısmın oldukça önemli olduğunu, meseleye sadece reklam veya ilan bütçesi açısından bakılmaması gerektiğini ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
HAYIRLI OLSUN
Yasa ile birlikte sosyal medyada ve habercilik alanında yapılan art niyetli bilgi paylaşımlarının da önüne geçileceğini söyleyen Ersin İbil, “Kanun ile birlikte, halk arasında endişe, korku veya panik saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu güvenliği ve genel sağlığı ile gerçeğe aykırı bilgiyi, kamu barışlını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu suçu işleyen kişi eğer ismini gizleyerek işler ise cezası katlanarak artacak. Değişen ve sürekli gelişen teknoloji ile sosyal platformlar, söz konusu kanun teklifi ile birlikte daha kullanışlı bir ortam haline gelecek. İnternet haber sitelerini ve sosyal medyayı kapsayan Dijital Medya Kanunu’nun sektör temsilcilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.