Ana SayfaSektörelSATSO'da Gündem Artan Fiyatlar ve Elektrik İletimindeki Sıkıntılar Oldu

SATSO’da Gündem Artan Fiyatlar ve Elektrik İletimindeki Sıkıntılar Oldu

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1193 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ocak Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:” Geçmiş son birkaç yılın ardından 2022 yılına ülke ve dünya adına umutla başladık. 2022’ye girerken pandeminin yıkıcı etkilerinin azalması, büyüme rakamlarının pozitif yönlü olması, ekonominin canlanması ve bunun piyasalara yansıması ile yaşanan sıkıntılı sürecin telafi edileceği beklentisindeydik.

Bugün geldiğimiz noktada planlanan ve beklenenin ötesinde, sürecin daha can sıkıcı bir hal aldığını görüyoruz. Pandeminin etkilerinin azalarak devam etmesinin yanı sıra; iş dünyasını ve vatandaşları zor duruma düşüren enflasyon, fiyat artışları, Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere ulusal ve global krizler gibi gelişmeler ekonomiyi yavaşlattı. Bu yaşananlar sadece belli başlı sektörleri değil, tüm sektörleri ve hepimizi olumsuz etkiledi. Geri dönüşü olmayacak noktalara gelen firmalarımız var. Artan enflasyon, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt zamları, hammadde maliyetlerindeki artış, birçok sektörümüz için gelişmeyi engelleyen bir yük haline geldi.

Biz sadece bugünden değil, ülkenin geleceğinden de mesulüz. Ekonomide güven ortamı yeniden tesis edilmeli. Temel gıdalarda uygulanmaya başlanan yüzde 8’lik KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi, tüketiciyi bir nebze de olsa rahatlattı ve düşürülmesini doğru buluyoruz. Bu KDV ve ÖTV indiriminin tüm sektörlere uygulanmasını bekliyoruz. Elektrik zamları konusunda da cumhurbaşkanımızın dile getirdiği gibi mevcut tarifelerin yeniden düzenlenmesini bekliyoruz.

Bu düzenlemenin, tüm işletmelerimizin faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlayacak nitelikte ve vatandaşların da mağduriyetini giderecek bir uygulama olmasını temenni ediyoruz.

KGF Kaynaklı Destek Paketi

60 milyar liralık KGF kaynaklı kredi destek paketi de dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefiyle iş dünyası açısından olumlu bir adım oldu. Bu kapsamda duyurulan destekler 25 milyar TL yatırım, 25 milyar TL ihracat ve 10 milyar TL de işletme harcamaları destek paketi olarak açıklanmıştır. Önümüzdeki günlerde destek paketinin detayları ile ilgili bilgilendirme yapacağız.

İhracat-ithalat

Ocak ayında Sakarya olarak, 30 ayrı sektörden 160’ı aşkın ülke ve 10 serbest bölgeye 428 milyon 680 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik ve ocak ayını en çok ihracat yapan 7. İl olarak kapattık. TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı ithalatımıza baktığımızda ise, 393 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2021 yılında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı %164 gibi ülke ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi.

Sanayi Üretim Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranları

Türkiye sanayi üretimi aralık ayında; aylık yüzde 1,6, yıllık bazda ise yüzde 14,4 arttı. En yüksek artış yüksek teknoloji ürünlerde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 76,6 olarak gerçekleştiğini görüyoruz

Sanayi Tezleri

Üniversite sanayi iş birliğini artırmak amacıyla üyelerimizin ihtiyaç duyduğu araştırmaların yapılması için iki üniversitemiz ile tez hazırlanması konusunda iş birliği yapacağız.

TSE Anlaşması

Yaptığımız anlaşmaya göre SATSO üyeleri TSE tarafından ilan edilen deney, kalibrasyon, eğitim hizmetleri ile ce belgelendirmesi ücretlerinde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında indirimden yararlanabiliyor.

Sakarya’nın Asayiş Raporu

İlimizin imajını yönetmek bu şehirde yaşayan insanların elinde. Ulusal basında sürekli sıkıntılı olaylarla gündeme gelen bir il olmak istemiyoruz. Bizim kentimizin potansiyeli, sahip olduğu değerler, üretim ve ticaret gücü, zengin kültür mozaiği bunu hak etmiyor. Özellikle sürekli gündeme geldiğimiz asayiş olayları konusunda Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği İl Asayiş Raporundaki istatistiklere göre; mevcut durumumuz yaratılan imajın aksine, sakin bir şehir olduğumuzu gösteriyor. Rapora göre;

  • 100.000 kişiye düşen olay sayısı son 3 yılda 2.700 seviyelerine düşmüş ve Türkiye ortalamasının çok altında yer alıyor.
  • 2019 yılında suç sayılarını en çok azaltan iller arasında Türkiye 4.’sü olmuştur.
  • Son 10 yıl içerisinde faili meçhul kasten öldürme olayı bulunmamaktadır.
  • Sakarya polis sorumluluk bölgesinde 6284 sayılı kanun kapsamında koruma tedbiri devam ederken işlenen kadın cinayeti bulunmamaktadır.
  • İlimiz kadına karşı şiddet konularıyla ilgili kelepçe tedbiri uygulaması bakımından Türkiye’de 8. Sırada bulunmaktadır.
  • Son 4 yıl içerisinde çeşitli suçlardan aralarında 35-40 yıl arasında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısların da yer aldığı 5.816 aranan şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir. Yoğun gayretlerinden dolayı emniyet teşkilatımıza, jandarma birimlerimize ve kolluk kuvvetlerimize teşekkür ediyoruz.

SATSO Yerleşkesinde Karbon Ayak İzi Ölçümü

Oda olarak Yeşil Mutabakat Komisyonu kurduk. Bilinçlendirme ve farkındalık toplantıları düzenliyoruz. Amacımız; hammadde verimliliği, enerji verimliliği, yalın üretim ve üretim verimliliğini sağlamak, firmalarınızın kurumsal ve ürün karbon ayak izi alanlarında gelişmelerine katkıda bulunmak, firmalarınızın eksiklerini tamamlamaktır.

Aynı zamanda ülkemizdeki tüm odalara, borsalara ve kurumlara örnek teşkil etmesi amacıyla oda kampüs alanımızın karbon ayak izi salınımı konusunda bir ölçüm ve raporlama çalışması yapmayı planlıyoruz. Bunula, karbon salınımını azaltıcı faaliyetler belirleyip, çevreye duyarlı ve enerjiyi verimli kullanan bir oda olmayı hedefliyoruz.” dedi.

Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından 31. Meslek Komitesi talebiyle “Bilişim sektörü teknik servis hizmetleri fiyat tarifesinin güncellenmesi” maddesi görüşüldü. Komite Temsilcisi Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık, madde ile ilgili yaptığı açıklamada, “3 yıldan uzun süredir aynı tarifeyi uyguluyoruz. Sektörümüzün girdi ve maliyetleri ciddi yükselme gösterdi. Meslek mensubu arkadaşlarımızdan böyle bir talep geldi. Bu neticede de güncelleme çalışmasını meclisin onayına sunmak istedik. Katkılarından dolayı meclisimize teşekkür ediyoruz.” dedi ve oylamaya sunulan madde oy çokluğuyla meclis üyelerince kabul edildi.

Toplantının devamında 19. Meslek Komitesi talebiyle “Adapazarı-Cebeci Güzergahı Yolcu Taşıma Azami Fiyat Tarifesi Teklifi” maddesi görüşüldü ve oy birliğiyle meclis üyeleri tarafından kabul edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından “İlimizde yaşanan elektrik kesintilerinin görüşülmesi” konusunda kürsüye gelen Başkan Altuğ, “Hem elektrik fiyatlarındaki artış ve kar yağışı, yağmur yağışı gibi günlerin ertesinde yeteri kadar yatırım olmamasından dolayı elektrik iletiminde yaşanan sıkıntılara yönelik meclisimizde görüşmek istiyoruz.” dedi.

Gündem maddesi sırasında söz alan;

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Özel okul işletiyorum. Eylül ayından itibaren elektrik faturamız sırasıyla 18, 20, 23, 34 ve 38 bin TL gelmiş durumda. Bunun yanında özel şirketler elektriği de zaman zaman kesiyorlar. Okul işletmek önemli bir iş, aksama olmamalıdır. Bu durumun nedeni yatırımların yapılmaması ve özelleştirmenin uygun, hakkıyla yapılmamasıdır. Özelleştirmede denetim olmalıdır.” diye konuştu.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Kırsalda elektrik şebekelerinde bir arıza olduğunda kısa sürede tamir edilemiyor. Trafo merkezi sorunu devam ediyor. Trafonun kendisi yapıldı, dağıtım merkezi parçaları yapıldı ancak enerji nakil hattının 12 tane direği yapılamıyor. Elektrikte ciddi anlamda bir fiyat artışı var. Özel sektör bu rekabette taban fiyat aşağı çekerek pazarlamasını yapıyordu. Fakat bu son zamanlardaki türbülanstan sonra özel firmalar elektrik satamaz hale geldiler. Satamayınca sizlerle yapılmış olduğu sözleşmeleri tek taraflı iptal ettiler. İkili anlaşma ile ucuz elektrik alan firmalar devletin ulusal tarifesine düşmüş oldu ve Aralık ayında 89 kuruşa satın aldığı elektriği 229 kuruşa almaya başladı. Piyasayı iyi düzenlemeyen EPDK tüketiciyi savunmasız bırakmıştır. Ticarethaneler özellikle çok yüksek fiyattan enerji kullanıyorlar. Elektrik birim fiyatları iyi yönetilemiyor.” diye konuştu.

Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi ile Dilek ve Temenniler Bölümünde Söz Alan;

13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Gökhan Korkmaz, “Fiyatlar artık mantığın dışında bir şekilde artıyor ve tüm piyasayı derinden etkiliyor. Üretici tarafından 1 ayda 7 defa zam yapılan ürün var ve hiçbir artış nedeni olmamasına rağmen. Artık iş dünyası için kuruşların bile önemi var ve maliyetlerin ciddi anlamda kısılması için girişimler yapılıyor. Bankaların hizmeti olan sanal posların faizleri ve komisyonları çok fazla oldu. İkisi birleştiğinde yüzde 30’ları buluyor. Birçok firma kendi ödeme yönteminizi geliştirmeniz için hizmet veriyorlar ve ben de girişimlerde bulundum. Oda olarak bu bağlamda bir yazılım geliştirilerek ya da kuruluşla anlaşma imzalayarak üyelerimizi rahatlatacak, bütün banka kartlarının içinde olduğu bir yazılım anlaşması imzalamalıyız. Üyelerimizi ciddi anlamda rahatlatacaktır.” dedi.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Komitemizde birçok kooperatif var. Yeni çıkan yönetmeliğe göre Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından eğitimler verilecek. Kanun çıktıktan sonra 9 ay içinde bu eğitimlerin yapılması gerekiyor. Bu yetkili kuruluşların arasında Odamız da olmalıdır. Üyelerimizden son zamanlarda gelen tepkilere hakkında da: ücretleri özel otoyolların gişe çıkışlarındaki ekranlarda çoğu zaman bedeller yazmıyor. Bazı durumlarda da tabelada 17.5 yazıyor ancak hesabından 20 lira çekildiğini söyleyen üyelerimiz var.” ifadelerini kullandı.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Çalışma barışı artık bozulmuştur. Asgari ücretin artışı gerçekten eğitim kurumlarını ciddi şekilde yordu.  Devlet bizim öğretmenlerle yaptığımız sözleşmeyi bozabiliyor ancak bize velilerle sözleşmeyi bozamazsın diyor. Bütün eğitim kurumlarının aylık gideri yüzde yüz arttı. Eğitim kurumları Ocak-Mayıs aylarında yılda 1 kez zam yapabiliyor. Devletimiz karar aldı ve yüzde 36 yapacaksınız dendi ancak hakkımız olan TEFE-TÜFE+ %5 60’ları geçiyor. Bizlere sınıflara en fazla 20 kişi koyun, öğrenmen maaşlarınız çok olsun ama velilerden de para almayın deniyor. Bu çocuklar gelecekte bizleri yönetecekler ve iyi eğitim için iyi öğretmeneler çalıştırmamız gerekiyor. Elektrik, su, doğalgaz, kömür ciddi şekilde arttı. Okullardaki KDV oranı kaldırılmalıdır. Şehit ve gazi çocukları başımızın üstünde ücretsiz okutuyoruz. Gerektiğinde öğretmenlerin işine son veremiyoruz. Öğretmenler sözleşmelerini tek taraflı fesih edebiliyor ve çocukları etkileyerek başka kurumlara kayıtlarını almalarına neden olabiliyorlar ancak işverenler bunu yapamıyoruz. Üniversiteye giriş sınavlarının baraj puanlarını düşürdüler. Artık ara eleman bulunamayacak. Herkes üniversite mezunu olduktan sonra meslek öğretilebilir mi? Bazı siteler servislerin üzerine yer alan okul logolarını söktürmeden siteye almıyorlarmış. Bununla ilgili de sorunlarımız var.” diye konuştu.

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Üretim yapısı çoktan tarih olmuş işletmeler tezgâhlarıyla üretim yapmaya çalışıyorlar. Yeni fabrikalar açılıyor, yatırım yapılıyor, makineler alınıyor ama bunları çalıştıracak insan yoksa bunlar demir yığınından başka bir şey değildir. Bir işçi yılda 1800 saatten fazla çalışıyor. Amerika’da 1 saat çalışan kişi milli servete 40 dolar katkı verirken biz de bu rakam 4 dolardır. Verimsiz çalışma ile işveren de işçi de kendi geleceklerini ipotek altına alıyor. Türkiye’nin 3’te 1’i yardımla yaşıyor veya sadece karnı doyurabilmek için çalışıyor. Ülkenin her iline üniversite açılıyor. 207 üniversite oldu. Kaliteyi çok düşürdü. Üniversiteye erişmede Avrupa’da 1 numarayız. Ancak sanayici de nitelikli eleman bulamadığından yakınıyor yıllardır. İş mi yok, üniversite mezunlarında mı iş yok? Mühendisler paket servis taşıyor, okuyanlar marketlerde kasiyer oluyor.” ifadelerini kullandı.

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Kalifiye eleman sıkıntısı belli. Meslek liseleri iyi eğitim veremiyor. Kanun değişti, meslek liselerinin çalışma şekli değişti. Eleman istiyorsan al istediğin gibi yetiştir deniyor. Odamızda mesleki eğitim merkezleri semineri düzenlendi ancak katılım neredeyse hiç yoktu. Her ay meclis toplantılarında söylenen konu fakat çözüm için sahada olan yok. Önümüzdeki hafta da aynı seminer olacak ve bu önemli konuda Milli Eğitim Müdürlüğüne destek verip kucak açmazsak bu proje yürümez. Bizlerin sorumluluğu var bu konuda.” dedi.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Son 3-4 meclis toplantısında sadece ihracatı konuşup mutlu oluyoruz ancak diğer hususlar bombardıman gibi devam ediyor. Bizler bir meslek grubunun içerisinde çıkarak Oda bünyesinde mecliste görev alıyoruz ve sorumluluk gösteriyoruz. Biz sonuçlara göre söylem geliştirmek yerine gerçekleri konuşarak çözebiliriz. Ciddi bir sıkıntının içerisindeyiz. 2022 yılında yapılacak oda seçimlerinde ya ülkenin sıkıntılarını cesurca söylememiz gerektiğini ya da yerimizi daha cesur insanlara bırakmamız gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Şehrimizin sahip olduğu liman, karayolları gibi potansiyele bir de serbest bölge gibi projeler eklenmesi için sürekli gündemde tutulması gerekiyor. Kentsel dönüşümü her mecliste gündeme getireceğime söz vermiştim şimdi de gelişmeler olduğunu söylemek istiyorum. Deprem konusu 3 bin kişinin vefat ettiğini biliyoruz sürekli gündeme getirmeliyiz. Odamızın tek durak ofis projelerinden elde ettiği gelirlerinin artarak devam etmesini temenni ediyorum.” dedi.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “16 Mayıs haftasında şehrimizde bir ticaret festivali yapmak istiyoruz ve bunu artık geleneksel hale getirip kapsamlı olmasını da planlıyoruz. Her sene yapılacak bir planlama olursa buranın bir ticaret şehri olduğunu da hatırlatmış olacağız. Diğer illerden de müşteri gelmesini sağlayacağız. Çoğu sektörden çok kapsamlı ve profesyonel yönetilecek bir festival tasarlıyoruz. Tüm meclisten fikir ve destek bekliyoruz.” diye konuştu.

- REKLAM -spot_img

Diğer Haberler